Bad fra A til Å

 

Null hull – eller må det bores?

 


Foto: Adobe stock

Fordi det å bygge/rehabilitere bad tross alt er ei dyr greie, og det dermed ofte vil være ønskelig å prøve å spare noen kroner på jobben der det er mulig, er et spørsmål som veldig går ofte igjen når det handler om denne prosessen:

Kan man gjøre noe av arbeidet selv – og i så fall hva?

Svaret er ja, det er ting du kan gjøre selv, men hva og hvor mye vil i stor grad avhenge av hvilke evner og forutsetninger du har for å kunne gjøre en tilfredsstillende jobb. Alt som har med elektriske og det rørtekniske arbeidet å gjøre er ting du ikke har lov til å tukle med selv med mindre du er utdannet i faget, og derfor skal ligge unna, men ellers er det ikke forbudt med egeninnsats.

Det er imidlertid viktig å være klar over at alt arbeid du har gjort selv, er det også du selv som står ansvarlig for at blir skikkelig utført, og du risikerer trøbbel med forsikringsselskapet dersom noe skulle vise seg å gå gæærnt i ettertid.

Å montere baderomsinnredning og andre elementer, som speil, hyller, dorullholder osv. faller inn under kategorien over ting du kan gjøre selv dersom du ønsker det og føler deg kompetent til jobben. Derfor har vi tatt en nærmere titt på hva som fins av festeanordninger når ting skal opp på baderomsveggene.

Det fins nemlig flere muligheter, avhengig av størrelse og vekt på det som skal henges opp.

Å pepre det som i utgangspunktet er vanntette baderomsvegger med hull er en risikosport, særlig i våtsonene. Det ideelle vil derfor være å prøve å unngå det i den grad det er mulig og heller velge andre, mer bombesikre løsninger. Samtidig er det naturligvis viktig å benytte produkter som holder ting på plass der de skal være.

Du kan ikke henge opp et servantskap med tape, men du trenger heller ikke nødvendigvis å bruke skruer for å feste en enkel knagg.

Monteringstape
Til de mindre, lettere tingene som du ønsker å ha på plass på badet, som knagger, bilder, speil, dorullholder og lignende kan dobbeltsidig tape, eller såkalt monteringstape være et produkt det er verdt å satse på. Fordelen med denne er at det rett og slett ikke er så mye annet som kan få gått gæærnt enn at tapen i verste fall ikke holder saker og tingene på plass der de er forventet å skulle være. Det kan imidlertid være irriterende nok med knagger og dorullholdere som til stadighet løsner fra veggen eller et speil som forskyver seg …

Når bærekraften begynner å svikte, er irritasjonen sjelden langt unna.
Foto: Anne-S. Tjerbo

For å unngå at dette skjer, er det viktig å rengjøre flatene tapen skal plasseres på grundig før montering for å få best mulig feste. Slurver du her, så er det nesten dømt til å gå nedenom og hjem – uansett hvor god tape du bruker.

Videre er det viktig å velge sin monteringstape med omhu. Det er forskjell på kvaliteten, og det er heller ikke alle typer som er egnet for bruk i våtrom, så forhør deg med forhandleren dersom du er i tvil.

Lim
Monteringslim er en annen løsning dersom du ønsker å montere ting uten å måtte lage hull i veggen.

Det fins en rekke gode og sterke monteringslim på markedet, og i mange tilfeller kan dette være en god erstatning for skruer.

Siden det stilles store krav til både fuktbestandighet, limstyrke og elastisitet på lim som skal benyttes på et bad, må du sørge for å velge et produkt som er beregnet til bruk i våtrom.

Også her er det viktig å sørge for en helt ren overflate der limet skal påføres, for å få god vedheft.

Avhengig av hvilken type monteringslim du velger, vil påføringmåte og herdetid variere, så les – og følg bruksanvisningen på produktet nøye for å være garantert et godt sluttresultat.

Før eller senere kan det hende at man ønsker å fjerne eller flytte på ting selv om de i utgangspunktet ble limt fast for å sitte til evig tid.

Den enkleste måten å gjøre dette på, er ved å skjære gjennom limet med en gitarstreng eller tilsvarende. Deretter skrapes og skrubbes limrestene vekk.

Skruer
Det er ikke til å komme fra at i noen tilfeller er det skruer som er tingen.

Ting som er skrudd skikkelig fast faller ikke ned, og selv om det å gå løs på hele, tette overflater med bor kan føles nokså risikabelt, så er det av og til den eneste sikre måten for å få hengt opp tunge ting, som servantskap og annen innredning.

Syns du det risikofylt å gi seg i kast med drillen på baderomsveggene, så er det egentlig bare et sunnhetstegn, for det er akkurat det det er. Her må du vite hva du driver med!

Når du borer gjennom veggen, vil du samtidig ofte trenge gjennom membranen og punktere denne. For å hindre at vann og fuktighet dermed får fri passasje inn i konstruksjonen, skal hullet alltid fylles med våtromssilikon før skruen skrus inn.

Bilde hentet fra Våtromsnormen

Før du begynner å bore er det også særdeles viktig å ha full oversikt over hva som befinner seg bak overflaten, av vannrør eller elektriske ledninger, sånn at du ikke risikerer å skade noe av dette.

Er veggen flislagt trenger du en kraftig drill og et egnet bor til jobben. Fliser er harde greier, så et glassbor eller et diamantbor vil være å foretrekke.

Dersom det lar seg gjøre å bore i fugene i stedet for i selve flisen, kan dette av og til være en fordel. Da slipper du å ødelegge flisen og det blir enklere å tette igjen hullet på et senere tidspunkt.

Et godt tips når du skal bore i flis er å sette en liten bit med tape over stedet du skal ha hullet. Da får du bedre feste og det blir enklere å unngå at boret sklir og skader eller riper opp flisen.

Et annet lite, og enda bedre tips til slutt: Dersom du ikke føler deg 100% komfortabel med å gå løs på baderomsveggene dine med drill, så ikke gjør det. Overlat heller jobben til de proffe folka som vet hva de holder på med!

Lykke til!

 

«Fagrådet for våtroms forbrukerblogg: Badebloggen.no