Bad fra A til Å

Foto: Linn Bad

Et av de første spørsmålene som melder seg hos de aller fleste som skal bygge eller rehabilitere bad, er hvor mye det vil komme til å koste.

At det er et dyrt rom vet alle, men begrepet “dyrt” forteller i grunnen kke så veldig mye.

Fordi det er svært mange faktorer som vil være med på å avgjøre hva sluttsummen for hvert enkelt byggeprosjekt kan komme til å ende på, er det vanskelig å komme med eksakte tall, men en grei sum å ta utgangspunkt i er en snittpris på sånn ca. kr. 250 000,- alt inkludert. Dette kan imidlertid variere nokså mye – i begge retninger. Du kan komme billigere ut – eller det kan bli dyrere, alt etter hvor mye jobb som er påkrevd og hva du velger av utstyr og interiør.

Hvorfor er det så dyrt å bygge et bad da?

Et skikkelig baderom blir ikke bygd på en dag. I snitt beregnes det å ta 4-6 uker å få det ferdigstilt.

For å bygge et godt og varig bad kreves det innsats fra en rekke folk med ekspertise på hver sine ulike områder.

Både tømrer, rørlegger, elektriker, murer og maler må som regel i ilden i tur og orden for at du skal være sikret et godkjent sluttresultat som oppfyller de kravene som myndighetene har satt til bygging av våtrom. Alle disse håndverkerne bruker x antall timer hver seg på sine respektive arbeidsoppgaver, og noen av dem må som regel innom i flere omganger.

Alt av materialer og utstyr koster naturligvis også penger.

Ofte vil det være sånn at det å lage et splitter nytt bad vil være noe mer kostbart enn å totalrenovere et allerede eksisterende. På nybygg må både selve konstruksjonen av rommet, alt av røropplegg, elektrisitet og ventilasjon bygges opp helt fra scratch, mens et eksisterende bad allerede vil ha i hvert fall noen av disse elementene på plass, selv etter at mesteparten er revet ut.

Likevel fins det ikke noen klar fasit her heller, for kanskje ønsker man å endre på tidligere løsninger og å flytte ting til andre steder når man først renoverer. Dette medfører i så fall merarbeid for håndverkerne – og blir dermed dyrere. Alderen på det eksisterende røropplegget vil også ha betydning for hvor omfattende arbeidet vil bli. Rør som er mer enn 30 år gamle har i grunnen oppnådd forventet levealder og bør alltid skiftes ut, ellers er det stor risiko for at de vil komme til å skape trøbbel i løpet av kort tid.

Det er nå en gang sånn med bad at de største kostnadene i forbindelse med bygging eller renovering av dem som oftest ligger i ting du ikke engang kan se, men som det krever tid å få på plass – som alt av elektriske kabler, røropplegg, membraner osv.

Likevel er dette det som er det aller viktigste å ha stålkontroll på, og selv om du du ønsker å få jobben gjort på billigst mulig måte, så er det ikke her du skal tenke på å få spart inn noen kroner!

Et nytt bad er nemlig aldri bedre enn det arbeidet som ligger i bånn, og det hjelper ikke mye om rommet ser aldri så fint og flott ut hvis det står i fare for å råtne på rot under overflaten.

Derfor: Benytt alltid profesjonelle fagfolk til dette arbeidet, selv om det i første omgang kanskje blir noe dyrere enn det ville ha vært å sette bort jobben til han derre kammeraten til fetter’n til svoger’n din- som er litt sånn altmuligmann og kan fikse det meste, kjapt, rimelig – og svart.

Ellers kan andre omgang brått vise seg å bli styggdyr.

Størrelsen på rommet vil naturlig nok også ha en viss innvirkning på prisen. Likevel opplever mange at et stort bad kan ende opp med en lavere kvadratmeter-pris enn et som er mindre. Dette henger sammen med at enten rommet er lite eller stort, så må alt det tekniske uansett på plass – og som sagt er det her de største kostnadene ligger.

Selv om du ikke bør gå inn for sparetiltak på noe av det som har med det tekniske arbeidet å gjøre, fins det likevel måter å gjøre badet billigere på dersom lommeboka skulle være en smule slunken.

Det kan være mye å hente ved å være bevisst i forhold til valg av utstyr.

Det er alltid tilbud et sted – både på sanitærutstyr som toaletter, badekar, dusjløsninger og på baderomsmøbler eller andre ting, og er du våken og følger med, kan du spare gode penger på å slå til i riktig øyeblikk.

Hva du velger som bekledning av gulv og vegger vil også ha en viss betydning for prislappen på rommet.

Å flislegge et bad vil falle noe dyrere, både i materialkostnader og arbeidstimer enn om du velger andre alternativer, som for eksempel baderomspanel og vinyl.

Ønsker du å gå for fliser, kan det også være greit å være klar over at fordi det rent arbeidsmessig er raskere å legge store enn små, kan være lønnsomt å tenke at tid er penger når du velger hvilken størrelse flisene dine skal ha.

Det aller første du bør gjøre når du har bestemt deg for å bygge eller renovere bad, er å tenke gjennom hvor mye penger du har råd/er villig til å legge i prosjektet.

Lag deg et budsjett, så har du noe å forholde deg til og å planlegge videre ut fra.

Syns du det er vanskelig å få dette til på egen hånd, så kan det gledes med at hjelpen ikke er mer enn en pc og noen tastetrykk unna!

Stadig flere VVS-bedrifter har en budsjettkalkulator på hjemmesiden sin, hvor du kan plotte inn vitale data om baderoms-prosjektet ditt og få opp en oversikt over hvor mye du må regne med at badet ditt kommer til å koste deg. Så dra gjerne ut på en liten surfetur i sommer – og bli litt klokere.

Eller ta rett og slett direkte kontakt med bedriften/e det er aktuelt for deg å bruke. De hjelper deg garantert mer enn gjerne!

Lykke til!

«Fagrådet for våtroms forbrukerblogg: Badebloggen.no»